
Smoked party-ribs. De naam zegt het al, een feestje in je mond en perfect voor op je party!
Benodigdheden
Heat deflector / aluminiumfolie / kerntemperatuur meter / bakpapier / RVS rekje op voetjes
Opstelling
Indirect met de heat deflector en het RVS grillrooster. Dometemperatuur rond de 130 graden Celsius.
Ingrediënten (3-4 personen)
2 dik bevleesde verse varkens spareribs
2/3 rookchunks
2 a 3 el mosterd
BBQ dry rubs naar keuze
BBQ sausen naar keuze
50 gram roomboter
2 el bruine basterdsuiker
200ml appelsap
Bereiding (circa 240 minuten)
Maak de BBQ klaar voor een indirecte sessie met een heat deflector en een RVS grillrooster. Stook hem op naar 130 graden Celsius.
We beginnen met het ontvliezen van de sparerib. Maak met de achterkant van een lepel het vliesje los en trek met keukenpapier voorzichtig het vliesje van de sparerib af. Verdeel de spareribs in losse party-ribs. Snijd langs het bod af en vervolg. Zo krijg je de meest gelijke losse ribjes. Doe de helft in een mengkom met de helft van de mosterd en hussel dit goed door elkaar zodat overal op de ribjes een dun laagje mosterd zit. Leg vervolgens op een velletje bakpapier en herhaal dit met de andere helft. Dit zorg voor een betere hechting van de dry rub. Bestrooi vervolgens de party-ribs met de door jou gekozen BBQ dry rubs en leg ze op het RVS rekje met voetjes. Ik koos voor 8 verschillende dry rubs van www.NoRubbish.nl omdat wij gewoon zin hadden in een bordje vol smaak afwisseling..., maar ze zijn ook ideaal voor een groot gezelschap! Zo heb je een mooi uitgebreid smakenpallet met zeker voor ieder wat wils!
De BBQ dry rubs mogen er goed dik opzitten en mag je een beetje aandrukken. Als je de party-ribs optilt en een beetje mee schuddelt vallen de overtollige kruiden er vanaf.
Als de BBQ op temperatuur is mag je 2 tot 3 chunks rrookhoutaan de kolen toevoegen. Ik gebruik zelf vaak fruit soorten omdat deze een subtiele rooksmaak mee geven met een vleugje zoetigheid van het fruit maar dat is ieder voor zich.
Plaats de party-ribs op het RVS grillrooster. We gaan ze nu voor ongeveer anderhalf uur roken tot een kerntemperatuur van 70-72 graden Celsius. Steek de kerntemperatuur meter in het midden van het vlees. Kijk goed uit dat je de botjes niet raakt. Deze zorgen voor een vertekend beeld op de temperatuurmeter omdat ze sneller opwarmen dan het vlees.
Vervolgens pakken we ze in met aluminiumfolie. Voeg de boter, suiker en een goeie scheut appelsap toe en vouw dit strak dicht zodat er geen vocht en dus stoom ontsnapt. Als ze ingepakt zijn gaan ze voor ongeveer een uurtje terug op de BBQ om te stomen tot een kerntemperatuur van 93-96 graden Celsius. Bij deze kerntemperatuur prik je met je kerntemperatuurmeter naar de malsheid van je party-ribs. Als je erin prikt moet hij erdoorheen zakken als boter dan zijn ze fall of the bone. Wil je nog wat bite houden in je party-ribs? Begin dan bij 87-90 graden Celsius te prikken of ze voor jou naar wens zijn.
Je zou er voor kunnen kiezen om de party-ribs af te lakken met een lekkere BBQ saus. Ik heb dit nu niet gedaan omdat niet elke BBQ dry rub bij dezelfde BBQ saus past daarom koos ik er voor om ze als side te serveren. Maak je de party-ribs nu van minder gevarieerde smaken en past daar wel een prima BBQ saus bij? Haal de party-ribs het laatste kwartiertje uit de aluminiumfolie, bekwast ze met je favoriete BBQ saus en plaats ze voor een kwartiertje terug op de BBQ.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties