Knapperige gevlinderde kip

Gepubliceerd op 10 juli 2024 om 19:57

Knapperige gevlinderde kip (spatcock chicken) van de kamado.

Benodigdheden

RVS grillrooster / heat deflector / wild schaar of schone ontsmette hand snoeischaar

 

Opstelling

Indirecte methode op 200/220 graden Celsius

 

Ingrediënten (2 personen)

1 hele scharrelkip 

2 el mosterd

pot favoriete dry rub voor kip of gevogelte

2 el olie + 1 el favoriete dry rub ^

 

Bereiding (90-120 minuten)

Leg de kip op zijn borst met de nek van je af. Neem de wildschaar erbij en knip de ruggengraat er tussen uit. Begin onderaan te knippen langs de ruggengraat naar de nek toe. Vervolgens draai je de kip om en knip je vanuit de nek langs de ruggengraat terug naar zijn achterste. Als het goed gegaan is heb je nu één langwerpige reep aan ruggenwervel eruit gehaald. Draai de kip om op zijn rug en druk boven op de borst van de kip om zo zijn borstbeentjes te breken en hem plat te duwen.

Vermeng de 2 el olie met de 1 el dry rub. Smeer de kip hiermee in onder het velletje. Je kunt er het beste vanaf de nek met een lepeltje onder vroeten en verder met je vingers ruimte maken om vervolgens onder het vel de kip goed in te smeren met het olie kruiden mengsel.

Eenmaal ingesmeerd mag je de kip van buiten droogdeppen. Smeer vervolgens de borstzijde in met een kruiden binder zoals mosterd, mayonaise of olie. Hierdoor zal de kruidenkorst veel beter blijven plakken. Als de binder erop gesmeerd hebt mag je hem nu goed inpoeieren met je favoriete dry rub. De dikkere gedeeltes zoals de borst mogen natuurlijk een dikkere laag kruiden hebben dan de dunnere vleugeltjes. Laat de kruiden even intrekken

Maak de BBQ klaar voor je indirecte methode op 200/220 graden en gaar tot een kerntemperatuur van 75/80 graden Celcius naar eigen wens. Lak het laatste kwartiertje eventueel af met een lekkere BBQ saus. Dit heb ik nu niet gedaan omdat de dry rub die ik gebruikte al erg smaakvol is als je hem royaal inpoeierd. 

Ernaast heb ik aardappelgratins van de lokale slager "afgebakken". Deze kunnen prima de laatste 15/20 minuten van de kip mee bakken op dezelfde temperatuur en dezelfde methode. Heerlijk en super handig toch!

 

Eet smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.