Gegrilde marbled ribeye, ceasar salade en loaded zoete aardappel frietjes van de kamado

Gepubliceerd op 7 juli 2025 om 22:21

Gegrilde marbled ribeye met spicy kruidenboter, ceasar salade van gegrilde little gem en loaded zoete aardappel frietjes met shiracha mayo, permezaan en lente ui van de kamado

Benodigdheden 

Halve RVS grillrooster / halve gietijzeren grillrooster / halve heat deflector / bakplaat of BBQ schaal ter grote van de helft van je BBQ / BBQ tang en spatel / aluminiumfolie folie / dunschiller / scherp slagers mes / koksmes 

 

Opstelling

Half indirecte opstelling, 200 graden Celsius dome temperatuur (+/- 225 graden op het RVS grillrooster). Vul de linkerhelft van de BBQ met houtskool en de rechter kant zonder houtskool. De halve heat deflector leg je boven de lege ruimte zonder houtskool. Daarboven plaats je een halve RVS grillrooster en hiernaast de halve gietijzeren grillrooster zodat je 2 zones creëert om mee te werken. Een grillende directe zone boven de houtskool en een indirecte zone boven de halve heat deflector. Ideaal zou zijn om het RVS grillrooster op een hogere stand te plaatsen dan het gietijzeren grillrooster. Dit kun je doen door het devide en conquer systeem te gebruiken of door het gietijzeren grillrooster bovenop de vuurschaal te plaatsen.

 

Ingrediënten (2 personen)

400-450 gram marbled ribeye steak

2 kropjes little gem sla

800-1000g zoete aardappels

1 punt van +/- 250 gram permezaanse kaas

2 el SPG dry rub

1 el milde paprika kruiden

2 el chipotle BBQ dry rub

250 gram ongezouten gras of roomboter

Halve bol gepofte knoflook of 3 teentjes vers

1 handje croutons 

3-4 el olijfolie of zonnebloemolie 

1 el wagyu beef tallow

 

Bereidingswijze (45-60 minuten)

Haal de ribeye steaks een uur van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Dep ze vervolgens goed droog. Besprenkel met olijfolie en kruid ze met versgemalen peper en zout. Masseer dit even in en dek het af. 

Haal ook de grasboter uit de koelkast en doe in een kommetje. Voeg de gepofte knoflook en de chipotle BBQ Dry rub toe en roer heel goed door met een vork. Je zou eventueel ook nog verse platte peterselie en bieslook (beide 10g) kunnen toevoegen zoals in normale kruidenboter. Pak een stukje vershoudfolie en verdeel de boter in de breedte. Rol hem vervolgens op en draai de folie aan de buitenkant op als een snoepje tot hij mooi strak ingewikkeld is. Leg hen terug in de koelkast en laat hem intrekken. Hier kun je straks mooie dikke schijven van snijden.

Schil en was de zoete aardappels, en dep ze goed droog. Snijd vervolgens de aardappels in frites met een dikte van 10-15mm. Besprenkel de frites met een klein scheutje olie en hussel dit goed om. Verdeel naar smaak de SPG dry rub met de milde paprika kruiden over de frites en hussel nog eens goed om. 

Bekleed een bakplaat of BBQ schaal met bakpapier. Verdeel de frites over het bakpapier. Zorg ervoor dat ze niet over elkaar heen liggen met voldoende ruimte ertussen. Dit bevorderd de crunch. 

Bereid de BBQ voor zoals staat voorgeschreven onder het kopje opstelling. Laat de kolen goed heet worden met de onderste luchtschuif en de klep open zodat de kolen gelijkmatig gloeien. Leg vervolgens de heat delfector en de beide grillroosters in de BBQ en stook deze op naar 200-225 graden Celsius grillrooster temperatuur (175-200 graden Celsius dometemperatuur).

Eenmaal de BBQ stabiel op temperatuur mag de bakplaat met de zoete aardappel frites op het indirecte gedeelte. Draai de frites na 15-20 minuten om. Dit zou 45 tot 60 minuten moeten duren. Op het laatste is het handig om vaker te kijken, want het kan dan vrij snel gaan. 

Ondertussen dat de zoete aardappels erop liggen kun je de little gems kort grillen. Ze zijn al gewassen dus besprenkel je ze alleen even lichtjes met olijfolie. Vervolgens knal je ze op de gloeiend hete gietijzeren grillrooster. Draai na 2 minuten om en haal ze weer van de BBQ af na totaal 4 tot 5 minuten. Laat even afkoelen en snijd vervolgens het kontje eraf. Pel de little gem blader in zijn geheel los van de krop en laat afkoelen op keukenpapier, zodat het vocht absorbeerd. 

Als de zoete aardappel frites nog ongeveer 12-15 minuten nodig hebben is het dan eindelijk tijd voor de hoofdspeler in dit simpel gerechtje. Plaats de ribeye steak op het gietijzeren grillrooster. Hou als vuistregel aan: 1 minuut per kant per 1 cm aan dikte van je steak . Maar een kerntemperatuurmeter en met je vinger voelen is natuurlijk altijd beter. Ik had nu steaks van 2 cm dik dus hield ik 2-2,5 minuut aan per kant met een rust periode van 10 minuten onder aluminiumfolie.

Als de zoete aardappels bijna klaar zijn en de ribeye steak ligt te rusten maken we de caeser salade af. Dit doe je door de little gem bladeren in een kom te husselen met een beetje caesar dressing,  peper, zout, de croutons en een klein scheutje extra virgine olie. 

 

Maak vervolgens je BBQ plate of bord op. Leg de little gem ceasar salade aan de ene zijde speels gestapeld op je bord, leg aan de andere zijde speels gestapeld de zoete aardappel frites. Snijd vervolgens een aantal plakjes uit het midden van de ribeye en leg de gehele ribeye in het midden van je BBQ plate of bord. Snijd 1 a 2 schijven spicy kruidenboter en leg deze op de ribeye zodat hij een beetje kan smelten. Dresseer de zoete aardappel frites met shiracha mayo. Besprenkel de zoete aardappel frites en de little gem caesar salade met vers geraspte permezaan en top de zoete aardappel frites af met dunne ringetjes lente ui.

 

Eet smakelijk!

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.