Limburgse zoervleisj

Gepubliceerd op 14 oktober 2024 om 08:19

Limburgse zoervleisj van de Kamado. 

Benodigdheden

Dutch oven / devide and conquer ophang systeem (heb je dit niet is een RVS grillrooster waar je je Dutch oven kan opzetten ook meer dan prima) 

 

Opstelling

Directe opstelling, devide and conquer ophang systeem en daarin de Dutch oven. Laat de Dutch oven mee opwarmen. Start met een dome temperatuur van 150 graden Celsius. De temperatuur van de Dutch oven zal nu boven de 200 graden Celsius zitten omdat deze direct boven het vuur hangt, maar dat is geen probleem. Door de koudere ingrediënten en vloeistoffen zal deze dadelijk afkoelen en de temperatuur van je Kamado overnemen. Die hoge temperatuur in het begin kunnen we juist gebruiken om het vlees en de uien even goed aan te bakken. 

 

Ingrediënten (3-4 personen)

1kg runderriblappen/sukadelappen (van oudsher werd het met Paardenriblappen gemaakt)

4 kleine uien in halve ringen

3 el lokale rinse appelstroop 

5 laurierbladeren

10 kruidnagels

10 gekneusde jeneverbessen

1000ml water

150ml natuurazijn

0,5 el speculaaskruiden

4 plakken ontbijtkoek in blokjes

Grof zout en peper

25 gram roomboter

 

Bereiding (210-270 minuten)

Maak de BBQ klaar voor de directe sessie rond de 150 graden Celsius zoals staat beschreven onder het kopje opstelling.

Haal de riblappen uit de verpakking, dep droog, verwijder eventuele vliesjes en snijd in blokjes van 15-20mm x 15-20mm. Kruid het vlees met zout en peper. Pel de uien schoon, snijd het kopje eraf, snijd door de helft en maak er halve ringen van.

Ondertussen zal de BBQ wel op temperatuur zijn. Smelt de roomboter goudbruin en bak de riblappen blokjes rondom aan. Vervolgens bak je de uien even mee. Wanneer de uien glazig beginnen te worden voeg je de laurierblaadjes, de kruidnagels, de gekneusde jeneverbessen, het natuurazijn, de speculaaskruiden en de blokjes ontbijtkoek toe. Breng het vlees net onder vloeistof door er water aan toe te voegen. 

Laat dit pruttelen voor de komende 3 tot 4 uur. Blijf elk 15-30 minuten roeren om het plakken aan de bodem van de Dutch oven te verkomen. Laat de temperatuur van je BBQ rustig terugzakken naar 110-130 graden Celsius. Dit is meer als voldoende voor het stoven. 

Voeg eventueel tussen door nog wat water toe indien nodig. Je stooft het vlees door tot je met een houten lepel het vlees met gemak uit elkaar kunt duwen en de saus voor jou de juiste dikte heeft. Dit is voor iedereen persoonlijk. Breng eventueel nog op smaak met grof zout en peper.

 

Geneet der vanne en eat sjmakelik!

 

Tip van Oma:

Dit recept is gebaseerd om dit dezelfde dag nog te kunnen maken en eten maar als je het vlees 24 uur laat intrekken in de koelkast zoals mijn oma het deed met de kruiden, specerijen en vloeistoffen als een soort marinade dan krijg je een nog vollere smaakbeleving. Na 24 uur gemarineerd te zijn haal je het vlees uit de marinade en hou je de marinade apart. Wanneer je dan het vlees en de uien hebt gebakken gebruik je de marinade om af te blussen en te stoven. Zo hoef je alleen nog de appelstroop en peperkoek toe te voegen.

Reactie plaatsen

Reacties

Miranda Pel
9 maanden geleden

Hoe bedoel je met 24 uur intrekken? Als het gerecht klaar is?

SouthBBQBandit
9 maanden geleden

Beste Miranda.

24 uur intrekken in de marinade. Dan droog deppen en de marinade apart opvangen. Vlees aanbakken en uien ook en marinade gebruiken om mee af te blussen en te stomen.

Het is een keuze wat je maakt.