Gegerilde tonijn tataki met een gekruide sesamkorst

Gepubliceerd op 19 november 2024 om 01:04

Gegrilde tonijn tataki met een gekruide sesamkorst op een bedje van witte rijst aangevuld met gegrilde rode bietjes en geblancheerde edamma bonen. Afgewerkt met verse chilipeper schijfjes en huisgemaakte ponzu saus.

Benodigdheden 

RVS grillrooster / rijstkoker / steelpannetje met kokend water / kwastje / opmaak schaaltje voor de rijst / appelboor / plastic saus flesje 

 

Opstelling

Directe opstelling 225-250 graden Celsius. RVS grillrooster op de laagste stand of eventueel bovenop je vuurschaal.

 

Ingrediënten (2 personen)

300g tonijn steak

200g ongekookte witte rijst

2 grote rode bieten (voorgekookt)

Flinke hand edamma bonen (diepvries)

2 el olijfolie

3 el witte sesamzaad

3 el zwarte sesamzaad

2 el Hardcore Jaws dry rub van No rubbish

5 el soya saus

2 el witte rijst azijn

2 el mirin 

Het sap van een halve citroen klein formaat

 

Bereiding (30-45 minuten)

Voeg de rijst en het water toe in de rijstkoker en zet deze alvast aan. Bij 2 kopjes rijst voeg ik 2,5 kopje water toe. Voeg een snufje zout toe.

Snijd de voorgekookte rode bieten in plakjes van 1 cm dik. Houd 4 medium (3x3cm) plakjes heel en steek 12 kleine (1x1cm) plakjes uit met een appelboor. Leg apart in een kommetje. 

Haal de tonijn steak uit de koelkast en laat even op kamer temperatuur komen. Dep droog met een keukenpapier. Smeer in met een beetje olijfolie. Meng in een diep bord de witte en zwarte sesamzaad met de Hardcore Jaws dry rub van No rubbisch. Proef met een natte vinger of het naar jou smaak is. 

Vervolgens dep je de tonijn steak in de gekruide sesamzaad mix zodat hij van buiten helemaal bedekt is. Leg vervolgens op een bordje apart.

Bereid de BBQ voor zoals hierboven onder het kopje opstelling. Stook hem op naar 225-250 graden Celsius. 

Zet ondertussen ook een pannetje met warm water op. Als deze kookt kun je de bevroren edamma bonen voor 6 minuten blancheren. Spoel erna af met koud water om de garing te stoppen.

Als de BBQ eenmaal op temperatuur is grill je de voorgekookte rode bietjes kort aan voor 5 minuten per kant. De tonijn steak mag er niet veel later ook op en deze mag 2,5 tot 3 minuten per kant op dezelfde temperatuur. Laat de tonijn tataki nog 5 minuten rusten.

In de tussentijd maak je in een handomdraai de ponzu saus. Voeg de soya saus, witte rijst azijn, mirin, en de sap van een halve citroen in een flesje en schud goed door elkaar.

Nu kun je alvast het bord opmaken. Ik gebruikte een schaaltje voor de rijst te vormen. Voeg een drupje olijfolie toe en lak je schaaltje goed in. Vul deze met rijst en druk deze een beetje aan. Zet je bord op het schaaltje en draai deze samen tegelijk om. Haal je schaaltje van het bord af. Als het goed gegaan is heb je nu de rijst op je bord liggen in de vorm van je schaaltje. 

Maak het bord verder op met de gegrilde rode biet en de geblancheerde edamma bonen. Snijd de tonijn tataki in dunne plakjes en leg deze bovenop de rijst. Top af met dunne plakjes chilipeper en drizzle de ponzu saus 2 rondjes over je bord. 

Serveer eventueel nog wat ponzu saus on the side.

 

Eet smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.