Boeren flat iron steak burger

Gepubliceerd op 13 augustus 2024 om 22:42

Boeren steak burger met pink devil boter, kaas chip, flat iron steak (USA prime), uitgebakken uien/spek en champignons.

Benodigdheden

Plancha of gietijzeren bakplaat / aluminiumfolie

(als je geen plancha of gietijzeren bakplaat bezit zouden 2 a 3 skillets ook meer dan genoeg moeten zijn)

 

Opstelling

Direct 230 graden Celcius. Plancha plaat mee opwarmen.

 

Ingrediënten (4 stuks)

4 Rustieke pisoletjes

400g Spekreepjes

300g Halve uien ringen

300g Kastanje champignons schijfjes

400g Flat iron steak (USA prime) van www.inamood.nl 

300g Geraspte kaas

100g Ongezouten roomboter

4/5tl Pink devil rub van www.norubbish.nl

Dry aged bakvet of olie om mee in te vetten

Vers gemalen zout en peper naar smaak

10 verse blaadjes peterselie als topping

 

Bereiding (30-45 minuten)

Stook de BBQ op naar 230 graden Celcius. Verwarm de plancha of gietijzeren bakplaat mee vanaf dat je houtwokkel uit is. Haal de flat iron steak uit de koeling zodat deze op kamer temperatuur kan komen. 

Vet de bakplaat goed in. Ik gebruikte dry aged bakvet wat natuurlijk weer een extra smaakje eraan toevoegt maar zonnebloem olie of lijnzaad olie gaan ook meer dan prima.

Bak de spek en champignons uit op de bakplaat voeg halverwege de uien toe en bak tot alles een mooi kleurtje heeft en zijn vocht heeft verloren. Zet apart. Warm eventueel indirect op of eventjes via de magnetron bij het opdienen van de boeren flat iron steak burger. 

Schraap de plancha schoon. Neem de geraspte kaas, en verdeel een dun laagje over de bakplaat zo groot als de onderkant van je broodje. Bak hem voor enkele minuten goudbruin, draai om en bak weer tot hij goudbruin en knapperig is. Leg op een keukenpapiertje zodat het vet geabsorbeerd word en deze kaas chip knapperig blijft. Nu die andere 3 nog...

Eenmaal de kaas chip's klaar kunnen we dan eindelijk aan "ut vleisch" beginnen. Ditmaal een super smaakvolle en mooi met vet doorregen flat iron USA prime steak van mijn vaste online slager www.inamood.nl.

Haal uit de verpakking, dep droog met keukenpapier en geef een goede draai grof versgemalen zeezout en peper mee. Knal de flat iron steak op je bakplaat voor circa 2 minuten per kant. Houd als regel 1 minuut per kant per 1 centimeter dikte. Voor medium-rare haal je hem eraf bij een kerntemperatuur van 48-50 graden Celsius en laat nog 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. De kerntemperatuur zal hierdoor nog een beetje stijgen. Door een steak te laten rusten kunnen de sappen zich weer terug over het vlees verdelen.

Een tip van flip, blijf je vlees voelen. Als hij nog jigly aanvoelt is hij medium-rare en vind ik hem het lekkerst. Wil je meer doorbakken? Bak door tot de flat iron steak steeds minder veert, geheel naar eigen wens. 

Onder het rusten van het vlees maken we de pink devil boter met behulp van de pink devil dry rub van www.norubbish.nl. Neem de ongezouten roomboter en voeg daar de pink devil dry rub aan toe. Mix met een vork goed door. Door de knoflook, peper en zout in deze dry rub past hij super goed bij steaks vandaar dat ik hem nu heb verwerkt in de ongezouten roomboter. Een geweldige smaak sensatie en ook nog eens een echte eyecatcher!

Snijd nu de rustieke pistoletjes open en besmeer beide kanten met de pink devil boter. Leg 1 kaas chip op de onderkant, daarboven op het spek/uien en champignons mengsel.

Snijd de flat iron steak in dunne reepjes van circa 5 mm maximaal voor een fijne bite. Verdeel de flat iron steak reepjes in de breedte over de broodjes en top af met verse peterselie.

 

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.