Noord Africaans geïnspireerde couscous

Gepubliceerd op 16 juli 2024 om 21:16

Noord Afrikaanse couscous salade. Met gegrilde puntpaprika, licht gegrilde lente ui, harissa kruiden, feta, dadels en munt

Benodigdheden

Gietijzeren grill / rvs grill / plancha / groentemandje 

 

Opstelling

Maak de BBQ klaar om direct te grillen op een temperatuur van ongeveer 180/200 graden celcius. Hierbij zijn veel verschillende mogelijkheden in accessoires. Hoe meer je een grill streep creëert zoals met een gietijzer rooster des te meer grill smaak dat dit je op levert. Niet iedereen is hier fan van. Voel je vrij.

 

Ingrediënten (4 personen)

300g couscous

400ml groentebouillon 

2 rode puntpaprika's

1 el Harissa kruiden

1 el couscous kruiden

1 el extra vergine olie

4 el citroensap

1 bosje lente ui

2/3 takjes munt

75g gehakte dadel

75/100g feta in blokjes 

 

Bereiding (60 minuten)

Steek de BBQ aan en laat deze op temperatuur komen van 180/200 graden Celsius direct. 

Los de bouillon blokjes op met kokend water in een maatbeker en roer dit even door. Weeg de couscous af en doe dit in een middel pannetje waar een deksel op kan. Schud hier 400 ml van de gemaakte bouillon bij en laat dit stomen voor 10/15 minuten tot het al het vocht heeft opgenomen. (Volg hiervoor de beschrijving van je verpakking en proef of dit voor jou op smaak is) 

Als al het vocht opgenomen is maak je de couscous los met je handen, nee niet met een vork. Het is wat meer werk maar het resultaat mag er zijn. Voeg nu de extra vergine olie en de citroensap toe, roer dit even goed door (Vanaf nu kun je wel gewoon een lepel of vork gebruiken om alles door te roeren). Hierna mag de Harissa kruiden en de couscous kruiden erbij, roer nogmaals door. Vervolgens zet je de couscous even aan de kant. Dan kunnen de smaken lekker intrekken en kunnen ze "familie" worden. Gaan we even verder met de groentes. 

De punt paprika doen we halveren, pitjes eruit en het kopje eraf. Smeer ze in met een kwastje met een beetje zonnebloem olie dat bevorderd het grillen. De bosuitjes snijd je het kontje vanaf en het bovenste uitgedroogde gedeelte. Kwast deze ook even met de Franse slag in. Leg beiden op de grill en draai wanneer ze een mooi streepje hebben. Let op: je wilt vooral bij de bos ui nog zeker de frisheid en de bite behouden in dit gerechtje. De paprika mag best zoeter en zachter worden. Zolang je de structuur maar behoud en het geen papje word. Haal eraf wanneer ze klaar zijn en snij ze in blokjes van 5mm. Vervolgens snij je de dadels in kleine blokjes van 5mm eveneens met de feta.

Pluk de blaadjes mint van de tak af en snijd deze in dunne sliertjes. Voeg nu alles toe aan de couscous en roer dit goed door.   

Proef of alles naar je smaak is en stuur eventueel bij. 

 

Eet Smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Daisy
een jaar geleden

Vandaag het recept uitgeprobeerd en met succes. Het was erg lekker!