
Dikbevleesde BBQ flavoured spareribs op de gehalveerde 3-2-1 methode.
Benodigdheden
Heat deflector / butcher paper of aluminiumfolie / kerntemperatuur meter / rib rekje (optioneel) / saus kwast / slagerstouw (optioneel)
Opstelling
Indirect met de heat deflector en het RVS grillrooster. Dometemperatuur rond de 130 graden Celsius.
Ingrediënten (1 persoon)
1 dik bevleesde verse sparerib
2/3 rookchunks
1 a 2 el mosterd
Pot BBQ rub naar keuze
Fles BBQ saus naar keuze
30 gram roomboter
2 el honing
2 el bruine basterdsuiker
Bereiding (circa 240 minuten)
Maak de BBQ klaar voor een indirecte sessie met een heat deflector en een RVS grillrooster. Stook hem op naar 130 graden Celsius.
We beginnen met het ontvliezen van de sparerib. Maak met de achterkant van een lepel het vliesje los en trek met keukenpapier voorzichtig het vliesje van de sparerib af. Smeer de sparerib in met mosterd. Dit zorg voor een betere hechting van de dry rub. Bestrooi vervolgens de spareribs met de door jou gekozen BBQ dry rub. Dit mag er goed dik opzitten en mag je een beetje aandrukken. Als je de sparerib optilt vallen de overtollige kruiden er toch vanaf.
Steek de kerntemperatuur meter in het midden tussen de botjes. Kijk goed uit dat je de botjes niet raakt. Deze zorgen voor een vertekend beeld op de temperatuurmeter omdat ze sneller opwarmen dan het vlees.
Als de BBQ inmiddels op temperatuur is mag je 2 tot 3 chunks rookhout toevoegen. Ik gebruik zelf vaak fruit soorten omdat deze een subtiele rooksmaak mee geven met een vleugje fruit maar dat is ieder voor zich.
Plaats de sparerib in een sparerib rekje of als je deze niet hebt leg hem dan met de botjes naar onder gericht. We gaan hem nu voor ongeveer anderhalf uur roken tot een kerntemperatuur van 70 graden. Vervolgens pakken we hem in in butcherpaper en binden we dit strak dicht met slagerstouw. Als je dit niet hebt kun je ook aluminium folie gebruiken. Als hij ingepakt is gaat hij voor ongeveer een uurtje terug op de BBQ om te stomen tot een kerntemperatuur van 93 tot 96 graden. Bij deze kerntemperatuur prik je met een sate prikker of de sparerib goed is. Als je erin prikt moet hij erdoorheen zakken als boter. Dan is het nu tijd om hem af te lakken. Haal hem uit de aluminium folie en lak hem goed in met de door jou gekozen BBQ saus en leg nog 20 tot 30 minuutjes terug op de BBQ. Als de BBQ saus vast plakt en ingedroogd is zijn de spareribs klaar.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties
wanneer gebruikt de de roomboter, honing en de suiker